Friday, March 23, 2012

makan daging risiko mati muda.

Assalamualaikum w.b.t


huh biar betul ni..makan daging risiko mati muda? ish ish..erm sapa suka makan daging?..aku suka makan nak pulak kalau daging tu empuk je, lembut je masa nak mengunyah tu. lagi pun senang nak makan, takde tulang halus-halus macam ikan takde la kes tercekik tulang kalau makan daging hehe.

aku baca kat paper je semua ni tadi..erm nak makan pun bahaya kan tapi itu pun kalau makan secara berlebihan la maknanya hari-hari makan daging je. kalau makan jarang-jarang kurang la risiko kot tapi kalau dah nak mati, mati juga kan..semua tu kuasa yang maha Esa.

Ada kajian kata makan daging berisiko hidapi barah tapi kajian terbaru oleh pakar dari Universiti Harvard, Amerika Syarikat (AS)amat membimbangkan apabila mengaitkannya sebagai penyebab kematian usia muda.

Hasil kajian dari penyelidikan ke atas lebih 120,000 responden di Amerika Syarikat tu mengatakan memakan daging merah diproses setiap hari boleh meningkatkan bukan satu atau dua peratus risiko sebaliknya 20 peratus risiko seseorang itu mati ketika usia muda. ngeri pulak rasanya sebab aku suka makan burger huhu.

Pengarang Kanan Kajian di Arkib Perubatan Dalaman universiti itu, Frank Hu, berkata “Daging merah yang diproses terbukti mengandungi bahan seperti lemak tepu, natrium, nitrat dan beberapa bahan karsinogen atau punca barah, yang dikaitkan dengan penyakit kronik termasuk penyakit jantung,”

"antara 7 - 9 peratus daripada semua kematian dalam kajian itu boleh dielakkan jika semua peserta mengurangkan 0.5 hidangan setiap hari daripada jumlah daging merah yang dimakan", kata Frank Hu lagi.

Sumber bhonline


p/s : makan untuk hidup bukan hidup untuk makan..^_^

2 comments:

  1. nseb bek ta suka . tp kalau dah ajal nk wat acane kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farhana : betul da tu..kalo dah sampai masa tgh sihat pun boleh 'dipanggil' kan :)

      Delete