Wednesday, June 24, 2015

Politik tak sudah.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa itu politik? Menurut wikipedia,

Politik adalah seni dan ilmu untuk meraih kekuasaan secara perlembagaan mahupun tidak berperlembagaan. Disamping itu, politik juga dapat ditilik dari sudut pandangan berbeza, iaitu antara lain ; politik adalah usaha yang ditempuh warga negara untuk mewujudkan kebaikan bersama. (teori klasik Aristotle)

 Dari segi teori, politik memang mampu membawa kebaikan kepada sesuatu perkara. Cuma kebanyakan pemain politik sekarang hanya mempergunakan politik untuk kepentingan diri. Mungkin ada yang masih menggunakan politik untuk kebaikan sejagat namun, hanya segelintir yang masih berpegang kepada teori itu, dan mempraktikkannya. Kebanyakannya mempergunakan politik untuk membesarkan sanggul. Eh, membesarkan tembolok.

Dalam Islam juga ada politik. Contohnya Perjanjian Hudaibiyah. Orang Islam mendapat kesukaran untuk memasuki Kota Makkah. Nabi Muhammad SAW menggunakan pendekatan politik untuk mencari jalan penyelesaian. Melakukan rundingan dengan puak Musyrikin. Perjanjian termeterai dan hasilnya orang Islam dapat masuk ke Kota Makkah untuk mengerjakan haji. Hasilnya syiar Islam semakin berkembang. Hasilnya, kehidupan masyarakat aman dan damai. Hasilnya, Rasulallah dan negara Islam di Madinah mendapat pengiktirafan. Hasilnya, terbuka jalan untuk pembebasan Makkah dari puak Musyrikin Quraisy. Dan inilah contoh terbaik politik yang membawa kepada kebaikan sejagat.

Rasulallah menggunakan politik untuk menyebarkan dan memperkenalkan Islam. Tapi sekarang, ramai yang mempergunakan Islam untuk kepentingan politik. Dan akhirnya, Islam dipandang jijik kerana dibayangi politik yang kotor. Tak kiralah siapa. Hasilnya sudah jelas di mata.

Tapi apa yang berlaku akhir-akhir ini (mengikut pandangan aku), pemain politik sekarang langsung tidak memikirkan kebaikan sejagat. Hanya memikirkan kebaikan kerabat. Semua projek mahu di sebat. Supaya kekayaan semakin meningkat. Agar orang memandang dirinya hebat. Kebajikan sejagat? Hmm, gunalah tulang empat kerat. Tak mampu? Hiduplah merempat. Di bawah jejambat.

Masalah masyarakat di pandang enteng. Bermain politik lebih penting. Bila ditegur mulalah melenting. Kau siapa? Aku orang penting! Apa keputusan aku jangan kau berpaling. Ikut aku, jangan kau bising. Orang yang menegur, telinga berdesing. Rupa-rupanya tersilap buat keputusan penting. Poket orang berkeping-keping. Poket sendiri habuk pun tak ada, apatah lagi sekeping. Hati jadi runsing. Kepala jadi pusing. Badan pun dah jadi kurus kering. Sebab surat merah ada berkeping-keping. Nasiblah kau, jadi kambing goreng.


Hmm, dah lama aku tak bising. Maafkan jika ada yang berdesing. Salam ramadhan. O_o


Sunday, January 25, 2015

JANGAN LUPA "LIKE" TAU!!!

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera.

JANGAN LUPA KLIK "LIKE" TAU!!!!!

ini boleh mendatangkan kemarahan!!! T,T

Sila "LIKE" untuk terus membaca. Ini adalah pop-up yang paling aku menyampah bila buka page atau website. Selalunya pop-up ni keluar bila klik link yang ada dalam media sosial, macam muka buku. Kalau "like" yang di minta tu untuk page yang berfaedah takpe la juga. Ini kekadang tu bila dah "like" rupa-rupanya page ahli mesyuarat tingkap yang di "like". Kalau ada X di penjuru kanan pop-up tu memang aku klik X tu je. Tapi kalau takde X kat pop-up, aku klik X kat penjuru kanan "tab" je la. Minta maaf bebanyak la ye. Kalau kamu klik link blog ni dan ada keluar pop-up yang karut marut tu, jangan segan-segan untuk klik X ya. Biar la tak dapat trafik, daripada dapat sumpah seranah orang.

Sekian melaporkan.


p/s: tak boleh tidur. nak 'membaca', bila klik link ada pop-up. Terima kasih!