Wednesday, October 3, 2012

perempuan pun ramai juga!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
 
hai bloggers dan readers sekalian..
sedang apa dan di mana ya?
 
*****
 
erm actually aku blur sekarang ni, apa idea pun takde nak taip pasal apa kali ni. taip pat lima nam patah, padam semula..so apa jer yang terlintas dalam kepala aku taip kat sini..hehehe
erm kamu suka main game tak? tak kira la game dalam PC ke, dalam lappy ke atau dalam gadget lain. aku akui aku memang boleh di katakan 'hantu' game, ibarat kata kalau sehari tak main game rasa tak lengkap perjalanan hidup aku...oloh ter'over' lak rasanya statement aku tu hahaha
hari-hari kot aku layan game ni..
actually tadi tengah bosan-bosan duk di kedai, aku belek-belek majalah kreko. sehelai demi sehelai aku selak muka suratnya utk yang entah ke berapa kali aku pun tak ingat, terjumpa la satu artikel pasal gamer.
remaja lagi ke aku ni? hehe
dalam artikel tu tertulis 
HAMPIR SEPARUH GAMER ADALAH PEREMPUAN
oh boleh tahan juga rupanya yer, aku ingat selama ni majoriti gamer adalah lelaki rupanya aku silap. 
fuyyo double joystick tu..semangat!!
menurut sebuah laporan yang dikeluarkan oleh Entertainment Software Assocition (ESA), hampir separuh gamer iaitu 47% adalah perempuan. kebanyakan gamer perempuan adalah dari golongan yang berusia hampir tiga puluh tahun dengan 30% berusia lapan belas tahun ke atas. 
namun, gamer lelaki bermain lebih lama apabila dibandingkan debgan perempuan. menurut laporan tersebut gamer lelaki bermain selama enam belas tahun berbanding gamer perempuan yang bermain hanya dua belas tahun. perkembangan telefon pintar dan tablet juga memainkan peranan penting dalam kemajuan dunia permainan video.
erm aku rasa memang betul laporan kajian tu sebab dari apa yang aku perhati memang ramai pun gamer perempuan sekarang ni. nak pula masa tengah bosan,, takde apa nak buat layan game la kan..ke ada perempuan diluar sana yang nak menafikan keputusan laporan tu..hehehe :P
Snap a photo, write a caption & WIN RM5000 cash!
p/s nak main game ps tak dapat..wa punya tv sudah rosak!!!!!! =.=
 

26 comments:

  1. tak dapat nak nafikan sebab memang hari-hari layan game :P hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteri : serupa la kita..hehe :P

      Delete
    2. tido tak lena kalau tak layan game sebelum tido :P hehe

      Delete
    3. puteri : hari2 main coin dozer sblm tido :P

      Delete
    4. mana tau ni :P hehe rasa macam nak restart semula...sebab coin dah 3k lebih...puzzle pun dah solve semua..hehe

      Delete
    5. @puteri..
      uik byknya coin..bak sini sikit..hehe :P

      Delete
  2. tak suke lah game..sbb nnt ape keje pon xjadi..iskkkk

    BW sini bro

    Jemput singgah rumah sy juga :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishy77 : takpe lain org lain cara kan :)..tq singgah nnt sy BW sana lak yer :D

      Delete
  3. Setuju tu, kalau main game online kan?
    memang ramai avatar perempuan, walaupun xtau sama ada tu betul perempuan atau lelaki yg menyamar jadi perempuan..
    tapi semuanya ramai yg perempuan di luar negara sana..
    Perempuan Malaysia tak ramai yg minat ;P
    mereka lebih minat facebook dan bersosial mngkin?
    wAllahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. EE : erm mungkin kat malaysia ni tak seramai tu, kajian tu pun luar negara punya kan..hehe

      Delete
  4. jangan tak tau, majoriti pembaca di iAwani yang merupakan blog teknologi adalah wanita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wanita zaman sekarang hebat2 belaka :)

      Delete
  5. anna suka game... tpi anna suka main game chef je..hehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti anna suka memasak kan..hehehe

      Delete
  6. no komen..haha.sebenarnya dia ni suka main game.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan2 layan game..tak gitu dya? heheh

      Delete
  7. i love GAME! lg2 guitar hero aduhh xmkn pun xpe..
    pasal tv rosak tu tolong pg beli tv baru cepat hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah gerenti terer main guitar hero kan..ok2 jap nak gi beli hehehe ;)

      Delete
  8. linda xsuke sgt main game. tapi x dinafikan memang ramai kawan2 linda yg pempuan suke main game. Hebat lak tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan, kdg tu kalah org lelaki hehehe

      Delete
  9. aku dah lama x maen game yg heavy2 nih. last time masa kat universiti dlu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku kalau ada kesempatan baru main game ni bukan sepenuh masa..hehe

      Delete
  10. Aku sokong pendapat awak ler...
    Bosan2 main game...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde apa nak buat, layan game la kan..hehe

      Delete