Thursday, July 19, 2012

kurangkan manis dalam masakan, lebihkan manis dalam senyuman ^_^


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gula dan manusia memang tak boleh dipisahkan. erm boleh ke cakap macam tu? aku rasa boleh kot sebab manusia bila bancuh air mesti nak bubuh gula, nak memasak pun bubuh gula. kalau aku duduk minum kat kedai selalu aku tengok, asal minuman kurang manis je mula la ada yang menjerit "a-ney kasi tambah gula sikit, tawar lah air ni" padahal aku tengok masa a-ney tu hantar air, gula dah dekat suku cawan. manusia oh manusia hehe.


Menurut kajian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan pada tahun 2005, didapati bahawa rakyat Malaysia mengambil 125 gram atau 26 sudu teh gula sehari, melabihi daripada jumlah yang disarankan iaitu 50 gram atau 10 sudu teh sehari.

Kesan kepada kesihatan akibat daripada pengambilan gula secara berlebihan.


  • Mengganggu imbangan galian atau mineral dalam tubuh.
  • meningkatkan paras adrenalin dalam kalangan kanak-kanak yang menyebabkan mereka - - menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
  • Melemahkan sistem imunisasi (melawaan penyakit).
  • Menyebabkan kanak-kanak berasa mengantuk dan kurang cergas.
  • Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran.
  • Meningkatkan paras trigliserid.
  • Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria.
  • Merosakkan buah pinggang.
  • Mengurrangkan kandungan kolestrol yang baik (HDL).
  • Menggalakkan pertumbuhan kolestrol bahaya (LDL).
  • Mengurangkan kromium dan kuprum dalam badan.
  • Mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan.
  • Menyebabkan kanser ovari, kanser payudara, kanser prostat dan kanser dubur.
  • Meningkatkan risiko berlakunya kanser kolon (usus besar).
  • Menjadi faktor utama kepada kanser pundi hempedu.
  • Meningkatkan tahap glukosa dengan cepat.
  • Melemahkan penglihatan.
  • Meningkatkan paras serotonin yang boleh menyempitkan pembuluh darah.
  • Menjadi penyebab kepada hipoglisemia.
  • Penyebab kepada perut berasid.
  • Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.
  • Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut.
  • Merosakkan gigi.
  • Penyumbang utama masalah kegemukan (obesiti).
  • Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser.
  • Penyebab bengkak saluran usus bagi kalangan pesakit gastrik.
  • Penyebab arthritis.
  • Penyebab lelah.
  • Pembentukan batu dalam ginjal (batu karang).
  • Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis.
  • Penyebab pembentukan batu karang hempedu.
  • Penyebab sakit jantung iskemik.
  • Penyebab sakit apendiks.
  • Merangsang tanda-tanda multiple sclerosis.
  • Penyebab vena varikos.
  • Meningkatkan tindakbalas glukosa dan insulin kepada pengamal pil pencegah kehamilan.
  • Penyebab sakit gusi.
  • Penyumbang kepada osteoporosis.
  • Penyebab air liur menjadi berasid.
  • Penyebab kemerosotan sensiviti insulin.
  • Penyebab kemerosotan toleransi glukosa.
  • Mengurangkan hormon tumbesaran.
  • Meningkatkan kolestrol dalam badan.
  • Meningkatkan tekanan darah sistolik.
  • Menyebabkan struktur protien bertukar sehingga mengganggu penyerapan protien oleh tubuh.
  • Penyebab alergi terhadap makanan.
  • Penyumbang utama kepada penyakit kencing manis.
  • Penyebab keracunan darah semasa kehamilan.
  • Penyebab eczema kepada kanak-kanak.
  • Penyebab penyakit kardiovaskular.
  • Melemahkan struktur DNA.
  • Penyebab katarak.
  • Penyebab emifisema.
  • Penyebab arteriosclerosis.
  • Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah.
  • Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya.
  • Penyebab sel hati terbahagi dan ini meningkatkan saiz hati.
  • Meningkatkan paras lemak dalam hati.
  • Menyebabkan saiz buah pinggang membesar.
  • Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya.
  • Meningkatkan retensi cecair dalam badan.
  • Penyebab sembelit.
  • Penyebab rabun jauh.
  • Penyebab hipertensi.
  • Penyebab sakit kepala.
  • Mengganggu kemampuan berfikir.
  • Penyebab kemurungan.
  • Meningkatkan tindakbalas insulin.
  • Penyebab penapaian bakteria dalam usus.
  • Penyebab ketidakseimbangan hormon.
  • Meningkatkan risiko darah beku dalam badan.
  • Meningkat risiko penyakit Alzheimer.

sumber: www.healthshecksystems.com


p/s : nak manis minum madu, baik untuk kesihatan.

10 comments:

  1. betul2.. senyum kasi lebeyh arr.. gula kasi kurang.. :)

    ReplyDelete
  2. nasib baik mmg xleh makan manis2, nnti pening kepala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisya : oo yeke..kena hati hati la pilih makan yer..

      Delete
  3. pengambilan gula yang tidak dikawal sangat merbahaya.

    sib baik dah memang kawal..sebab tu bertambah manis pada senyuman :p hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteri kasih : ha ah betul tu..

      erm yeke manis, cuba senyum sikit..hehe :P

      Delete
  4. Replies
    1. pencinta pink : senyum manis manis tau..hehe

      Delete
  5. fuuh..memang byk penyakit tuh..:)
    so,sume kne take note sgt2 lah..

    senyum sokmo!!^_^

    ReplyDelete
  6. faizah husna : memang kena take note sgt2..hehe

    senyum pah ko telingo doh ni..^_^

    ReplyDelete