Sunday, September 2, 2012

hindar strok dengan coklat.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Salam hari minggu buat semua bloggers dan readers. Sedang apa dan dimana?..

Pagi-pagi dapat khabar sedih dari kampung, selepas berbulan-bulan terlantar akibat strok akhirnya pagi tadi tok ayah aku sudah 'pergi' buat selama-lamanya. Aku tak dapat nak balik sebab ada tempahan yang perlu aku selesaikan cuma papa, mama dan adik aku jer yang balik ke kampung tadi :-(


Sebut pasal strok tadi aku terbaca satu artikel dalam sinar harian yang berkaitan dengan strok.

"Hasil penyelidikan ke atas lebih 37,000 individu di Sweeden selama sedekad menunjukkan mereka yang jarang memakan coklat lebih berisiko diserang strok.
Ketua penyelidik di Institut Karolinska, Prof Susanna Larson berkata, beberapa kajian lain juga mendapati pengambilan coklat boleh meningkatkan kesihatan jantung.
Kandungan coklat yang kaya dengan flavanoid sebenarnya baik untuk tubuh manusia. Ia berfungsi melindungi tubuh daripada penyakit kardiovaskular. Selain itu coklat juga dikatakan boleh mengurangkan kepekatan darah, sekaligus mengurangkan hipertensi."

individu yang gemar memakan coklat, 17 peratus kurang berisiko diserang strok

-sinar harian-


p/s dari Dia kita datang dan kepada Dia juga kita kembali..Al-Fatihah =.=

18 comments:

  1. hak2 mcm pelik je kalau ckp selalukn la mkn cokelat xD
    tpi memang selalu coklat ni bagus especially time tgh study nk exam ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Everythings : tu pasal kalau time nak exam jer coklat mesti laku :D

      Delete
  2. semoga arwah tok ayah ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman

    p/s maksudnya leh la mamam coklat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteri kasih : mudah-mudahan..amin! :)


      p/s boleh makan tp jgn la makan banyak nnt kencing manis lak :P

      Delete
  3. Replies
    1. dyabunga : perempuan dan coklat mmg susah nak dipisahkan..kan? :D

      Delete
  4. kalo suka tgk vanilla coklat ade tak kne mengena dengan strok? ehhh ape aku mrepek ni,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. korn : erm kena strok juga kot sbb takleh bergerak dari depan tv time tgk citer tu..takut ter'miss' babak dalam citer tu..haha

      Delete
  5. info yg bagus untuk penggemar coklat ni..hehe

    ReplyDelete
  6. mankan coklat kurang strok...ini bagu sini aku suka coklat..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanif idrus : ko pun suka coklat ke? hehe

      Delete
  7. kena mkn coklat bnyk2 la :D hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oopet : takde hal nya..sila makan jgn malu2 :P hehe

      Delete
  8. tudia .. ubat paling sodap . haaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mee : suka coklat juga la tu kan..hehe

      Delete
  9. yup..actually ada banyak lagi benefit eat coklat. saya kerap eat coklat. pengambilan coklat juga perlu strategik n janganlah 24 jam eat coklat jerk. nanti gemuk seperti mak giant. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayah : erm sy jarang sangat makn coklat sebab kurang minat dgn makanan manis dan sebab tu la badan sy keding jer..hehehe

      Delete