Saturday, September 22, 2012

sakit jantung pembunuh utama wanita Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
 
hai bloggers dan readers sekalian..
sedang apa dan di mana ya? :) 


kajian terbaru menunjukkan bahawa pembunuh utama wanita di malaysia adalah PENYAKIT JANTUNG malah dikatakan dua setengah kali ganda daripada kanser jenis lain. kajian juga menunjukkan bahawa punca utama penyakit tersebut meningkat adalah kerana masalah OBESITI.

 keputusan ini adalah berpandukan  kajian National Health and Morbidity Survey (NHMS IV) yang telah menunjukkan bahawa wanita Malaysia mempunyai jisim badan tertinggi indeks (BMI) di Asia Tenggara.

 "Obesiti adalah petanda banyak keadaan," katanya. "Laporan kajian NHMS IV bahawa daripada 17,000 wanita yang dikaji, 29.4 peratus mempunyai berat badan berlebihan manakala 15 peratus adalah obes."

 Presiden Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia, Azhari Rosman turut menafikan bahawa hanya lelaki tua yang terdedah kepada penyakit jantung dan strok. oleh itu adalah menjadi keperluan untuk meningkatkan pendidikan kesihatan wanita dalam usaha untuk mencegah penyakit jantung dan lain-lain penyakit yang boleh dicegah.

sumber : http://www.bikyamasr.com/78061/for-malaysia-women-heart-disease-is-top-killer/



p/s duit boleh bayar doktor tapi tak boleh beli kesihatan.

12 comments:

  1. kena jaga kesihatan bermula dari sekarang :)

    p/s abg pun pastikan jaga kesihatan tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteri kasih : betul betul betul..hehe

      Delete
  2. penyakit jantung. puncanya obesiti. ingatkan pembunuh utama wanita adalah kanser payudara. xsangka penyakit jantung lagi boleh membunuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mizsfatima : terkejut juga memula baca info tu..selama ni dok igt kanser jer leh membunuh

      Delete
  3. wahh.. kena byk2 berjaga mcm ni
    kalau boleh lebihkan makan makanan yg berkhasiat dan kurang berminyak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena jaga permakanan ni, sediakan payung sebelum hujan :)

      Delete
  4. nice info.. terima kasih dan salam kenal~

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kembali..salam kenal

      Delete
  5. Good info.......skrg sakit jantung lak....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh..kena cepat2 pegi check tu..hehe

      Delete
  6. r u sure? bukannye kanser payudara ke pembunuh no 1, pastu kanser pangkal rahim no 2... kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu yg kita dgr kanser pembunuh no 1 tp cuba awak buka URL yg saya letak tu *lupa nak buat backlink*

      Delete