Saturday, June 1, 2013

sana sini sinun!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masuk facebook cerita bab politik. masuk twitter pun ada cerita politik, hurm aku juga yang follow dan like page diorang kan? jadi baca je la kaishin! Politik dan kehidupan memang tak boleh dipisahkan, hurm betul ke? Setiap perkara yang kita buat atas dunia ni ada unsur-unsur politik ke? Actually aku tak berapa faham sangat bab politik ni, sekadar dengar dan lihat dari persekitaran je. sikit sangat yang aku tahu bab politik ni jadi aku memang tak layak kot nak berbicara pasal politik, cuma....Sejak kebelakangan ni atau lebih tepatnya selepas pilihanraya umum ke 13 selesai, aku dapat lihat banyak perkara-perkara yang memualkan anak tekak aku berlaku. Belah sana cakap belah sini salah, belah sini cakap belah sana salah, hurm sapa yang salah sebenarnya? kalau bagi aku yang tak berapa nak panjang akal ni DUA-DUA BELAH SALAH! Kalau dah berpakat tu buat cara berpakat la, memang lah masing-masing ada pandangan sendiri tapi kalau DUA-DUA EGO TINGGI SANGAT sampai bila masalah nak selesai? Kalau dua-dua sibuk MENUDING JARI SESAMA SENDIRI, perkara yang sepatutnya besar hama pun boleh jadi lagi besar daripada gajah afrika tau. 

Duduk la berbincang, kalau orang belah sinun kita sibuk nak ajak berdebat sepatutnya orang sana dan sini tu berdebat la sesama sendiri. Buat satu pertemuan, duduk semeja berbincang dari hati ke hati cari jalan penyelesaian bukannya belah sana duduk selatan cakap pasal orang belah sini, orang belah sini duduk utara cakap pasal orang belah sana, penghubungnya sapa? media? surat khabar? blog? facebook? twitter? memang gerenti lah hama boleh bertukar jadi gajah afrika!

Belah sana cakap macam tu, belah sini cakap macam ni, orang tengah dengar cerita pada orang sana dan sini tambah ajinimoto sikit bagi sedap lagi cerita, sudahnya yang belah sana dan belah sini PANAS HATI. Yang tukang cerita YES! AKU BERJAYA MENGUCAR-KACIRKAN PAKATAN diorang. punca utamanya kamu sendiri! ngeng sungguh! 

"hendaklah kalian kembali dan bertaubat kepada-Nya, bertaqwalah kepada-Nya serta tegakkanlah solat dan janganlah kalian termasuk orang-orang yang menyekutukan Allah, iaitu orang-orang yang memecah-belah agama sehingga mereka menjadi beberapa golongan, tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada mereka" (Ar-Rum : 31-32)
p/s : aku taip kamu baca tak baca pun tak apa. kamu suka aku suka, kamu tak suka aku tak boleh cakap apa. terpulang. peace! ;)

1 comment:

  1. memang tak arif dalam bab politik ni..hanya mampu menjadi pendengar dan melihat sahaja. Nak cakap lebih-lebih kan tetiba jadi femes plak keluar masuk paper dan tv.. ;)

    ReplyDelete