Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hai semua! Kamu semua makan ulam raja? tak tahu ulam raja? pokok yang dalam gambar kat bawah ni la ulam raja tu, kita cuma ambik pucuk dia je. nak cicah dengan budu boleh, nak cicah tempoyak boleh, nak makan macam tu je pun boleh, terpulang lah macamana kamu nak makan :)
Pokok ulam raja ialah sejenis tumbuhan tropika yang berasal daripada Amerika Latin, tumbuh meliar dan mudah didapati di banyak negara termasuk Malaysia. Ulam raja mengandungi 3 peratus protien, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.
Ulam raja telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah serta untuk menguatkan tulang. Ulam raja mempunyai keupayaan antioksida yang sangat tinggi, iaitu bagi setiap 100 gram ulam raja yang segar bersamaan dengan keupayaan antioksida 2400 miligram L-asid askorbik.
-wikipedia-
p/s : ulam raja cicah budu..sedap tu hehe
jarang mkn.. tp mmg sedap!
ReplyDeletelom pernah rasa..hukkk
ReplyDeletenatasha : sama la..jarang2 jer makan
ReplyDeleteputeri kasih : lorh yeke..sok dtg umah ambik pucuk ulam raja..hehe
ReplyDeleteok sok puteri datang :P
ReplyDeleteputeri kasih : sy tunggu tau..hehe :P
ReplyDeletesedapnya ulam raja.. hehe
ReplyDeleteoopet : suka ulam raja eh? hehe
Deletelama x makan
ReplyDeletecicah budu? mmg terbaek !
Sop : mmg terbaek ni..
Deletefeveret en hubby KA ni!
ReplyDeleteKA : feveret sy juga ni..
Deletepebret tirah...mkn ngn budu...hihi
ReplyDeletetirahzairi : org pantai timur ngan budu mmg takleh dipisahkan..hehe
Deletedah lama tak makan.....
ReplyDeletehanif : duduk bandar susah nak jumpa ulam raja
ReplyDeletebro mmg sodap nie....
ReplyDeletesy suka....
Azmi khan : sedap dan berkhasiat bro..hehe
Delete